BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1416
post-template-default,single,single-post,postid-1416,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

Make it more awesome!

Daar zit ik dan….. Met een thee “to go” en mijn koffer zit ik op een bankje te wachten op de trein. Een ouder echtpaar komt aanlopen, dus ik schuif een beetje op om ruimte te maken. Ik raak aan de praat met dit vriendelijke stel. Trots vertellen ze over hun kleinkinderen die ook alweer bijna kinderen krijgen. Ik vertaal het gemompel van de station omroeper voor ze. Dan vragen ze aan mij: “en waar gaat de reis naartoe?” Met een grote lach op mijn gezicht zeg ik: “Canada” en dat antwoord was iets anders dan het  Amsterdam of Nijmegen dat ze hadden verwacht. Mijn trein komt aanrijden en ik neem afscheid van deze mensen.

ik in de trein zit en het landschap voorbijflitst dwalen mijn gedachten verder. Door dit korte gesprekje met deze wildvreemde mensen besef ik het pas echt. Ik ben op weg naar onbekend terrein met een gevoel van blijdschap, maar ook spanning. Dit onverwachte en kleine momentje doet me denken: Zou het voor kinderen ook altijd zo voelen?

Voor kleine kinderen is de hele wereld onbekend terrein. Dit begint klein met de baby die voor de eerste keer naar buiten gaat. Nieuwe indrukken, geuren en geluiden.  Iets wat voor ons zo vanzelfsprekend is, de supermarkt, winkel, bibliotheek enz. kan voor kinderen voelen als

een heel  nieuw avontuur. Elke nieuwe ervaring doet iets in de hersenen. Elk nieuw avontuur zorgt voor een goede of vervelende herinnering en nieuwe verbindingen. Daar ga je dan als kind, achter de volwassene aan die je wegwijs maakt in een nieuwe omgeving. Ze zeggen weleens: Het zijn de kleine dingen die het doen (in mijn geval een praatje met twee vriendelijke mensen). Dit is ook het geval wanneer kinderen nieuwe ervaringen opdoen.

Binnen XXS werken we daarom ervaringsgericht met de kinderen. Baby’s voelen nieuwe materialen en voorwerpen en ontdekken de kleine wereld om hen heen. Hoe groter ze worden hoe meer we er ook daadwerkelijk op uit gaan. Uitstapjes naar een speeltuin, bibliotheek of retraitehuis dragen bij aan ervaring en daarmee nieuwe verbindingen in de hersenen van kinderen.

Kinderen zijn van nature kleine ontdekkingsreizigers. Ze willen kijken, voelen en ervaren. Dus zorg dat het een leuke ervaring wordt: “Make it more awesome”. Daar is vaak niet veel voor nodig, een vriendelijk woord, een grapje of een dikke knuffel    als het soms wat spannend is.

Geef kinderen uitleg over de wereld om ze heen en laat ze zien wat een geweldige plek het is!