BLOXXS BUITENSPELEN - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
2261
post-template-default,single,single-post,postid-2261,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS BUITENSPELEN

BLOXXS BUITENSPELEN

Hoera, de lente is begonnen!

Als de zon schijnt voelen mensen zich positiever en hebben ze meer energie om dingen te ondernemen. Het mooie weer nodigt ook uit om meer buiten te gaan spelen 😎. Bij XXS Kinderopvang vinden we buitenspelen heel belangrijk. Het is niet alleen heel leuk en fijn, maar het draagt ook bij aan een goede ontwikkeling.

Gunstig effect op gezondheid: Heerlijk buiten in de frisse lucht met zuurstof en zon. In je lichaam worden er ondertussen vitamines aangemaakt, zoals bijvoorbeeld vitamine D. Deze dragen bij aan een goed immuunsysteem. Terwijl je lekker buiten speelt, wordt ondertussen je weerstand verhoogt, hoe makkelijk kan het zijn! Daarnaast bewegen kinderen buiten meer dan binnen. Lopen, rennen, fietsen en klimmen, allemaal intensieve bewegingen. Niet alleen verminderd dit de kans op overgewicht op latere leeftijd, buitenspelen heeft ook een gunstig effect op de ogen. Het verkleint namelijk de kans op bijziendheid. Door oogartsen wordt dan ook het advies gegeven om 2 uur per dag buiten te spelen.

Motorische ontwikkeling: Buiten leren kinderen omgaan met het inschatten van risico’s en kunnen ze volop oefenen met motorische vaardigheden. Kinderen kunnen buiten meer klimmen, klauteren en ontdekken. Lopen over verschillende ondergronden, het tegenkomen van obstakels. Ieder keer een nieuw, klein, probleem waar kinderen een inschatting over maken. Kan ik daar overheen, onderdoor, langs? De kinderen maken hier steeds een inschatting over, kan ik dit? Als je net kunt lopen en de ondergrond veranderd ineens van steen naar gras of van gras naar zand, dan wankel je misschien even. Dat kan de eerste keer best wel spannend zijn, maar wat een overwinning als je erachter komt dat je dit gewoon lukt! De wind door je haren, nat worden van regendruppels, de warmte voelen van de zon, voelen van gras, zand en bladeren, wat een mooie zintuigelijke ervaringen allemaal.

Sociaal-emotionele vaardigheden: Veel ouders gaan met hun kind op pad, bijvoorbeeld naar de speeltuin. Hier kom je weer andere mensen tegen. Hoe maak je dan contact met het kind waarmee je wil spelen? Kinderen kijken naar het voorbeeld wat ouders geven. Elkaar begroeten, vragen of je mee mag doen, delen van speelgoed, allemaal kleine stappen in het leggen van contact. Door samen te spelen ontwikkelen kinderen allerlei sociale vaardigheden. Samen fietsen, rennen, klimmen enz. Door al deze verschillende bewegingen leren kinderen hun eigen lijf, mogelijkheden en grenzen kennen. Ontdekken dat je ergens op kunt klimmen, hard kunt rennen, alweer een treetje hoger komt dan de vorige keer dat je het probeerde, het draagt allemaal bij aan het zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Natuurbeleving: Buiten zie je de veranderingen van de seizoenen. De bladeren verkleuren en vallen er af, daarna komen er knoppen en bloesem en weer wat later hebben de bomen een prachtig bladerdek. Iedere keer zie je andere dieren en beestjes voorbij komen. Spinnen, mieren lieveheerbeestjes, vlinders, bijen, misschien zelfs wel een worm. Iedere keer is er wel iets te zien. De bloemen komen in bloei, wat zorgt voor een mooi kleurrijke omgeving. De kinderen kunnen zich verwonderen over al het moois dat de natuur brengt.

Nu de lente weer is begonnen, is het ook tijd om aan de slag te gaan met onze moestuin. De kinderen helpen mee met het aanleggen en bijhouden hiervan. Er moet eerst nieuwe aarde in, zodat de planten genoeg voeding hebben. Daarna gaan we de zaden zaaien en plantjes zetten. Vervolgens houden we goed bij of de groente en kruiden groeien. Water geven, stokken plaatsen zodat de planten mooi omhoog groeien en natuurlijk de opbrengst oogsten.

Binnen XXS kinderopvang houden wij enorm van buitenspelen, dat mogen duidelijk zijn!