BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1467
post-template-default,single,single-post,postid-1467,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

De nestelaar

De herfst is nu echt in aantocht. Het wordt kouder, natter en de bladeren beginnen te vallen. Ook in mijn tuin moet er weer volop blad worden geharkt. Nu het blad valt, wordt zichtbaar dat er verschillende vogelnestjes verstopt hebben gezeten in de bomen. Dat doet me denken aan een gesprek dat ik onlangs had over “de nestelaar”.

De nestelaar is geen vogel die takjes en bladeren verzamelt om een nest mee te bouwen, maar iemand die bewust bezig is met het verzamelen van de “juiste” mensen om zich heen. Mensen die je inspireren, waar je mee kunt brainstormen, die je op de goede momenten aan het nadenken zetten, waar je zorgen mee kunt delen en mee kunt lachen. Kortom mensen waar je energie van krijgt.

Dit begint al van kleins af aan. In de kinderopvang ontstaan al prille vriendschappen, maar zie je ook kinderen die elkaar minder goed liggen. In een groep zijn altijd verschillende types aanwezig. Terwijl de een graag midden in de belangstelling staat, houdt de ander zich liever wat op de achtergrond. Verschillende kinderen met allemaal hun eigen kwaliteiten.

Al op jonge leeftijd zoeken zij naar gelijkgestemden. Dat kind dat net als jij graag met de trein speelt,  je aanvult in het rollenspel of het leuk vindt om samen een boekje te lezen. Sommige kinderen vinden gelijkgestemden moeiteloos, anderen kost dit wat meer moeite. Pedagogisch medewerkers hebben hierin een mooie taak. Kinderen verbinden en ondersteunen in hun sociale vaardigheden. Dit doen zij op verschillende manieren. Voordoen hoe je vraagt en antwoordt, uitleggen waarom iets wel of niet fijn is, regels geven over wat wel en niet mag, kinderen de ruimte geven om te ontdekken en helpen waar nodig. De basis hiervan is respectvol omgaan met iedereen.

Zo hopen we binnen de kinderopvang dat alle kinderen een stevige basis mee krijgen voor hun verdere leven. Je hoeft namelijk niet iedereen even aardig te vinden, maar het is wel belangrijk om met iedereen respectvol om te gaan. Het is dan ook ontzettend leuk om kinderen op te zien groeien terwijl ze steeds meer van zichzelf en de mensen om zich heen ontdekken.

In je leven kom je nou eenmaal veel verschillende mensen tegen. Mensen die je energie geven en mensen die je energie kosten. Van beide leer je veel over jezelf, wat je wel of juist niet prettig vindt. Sommige mensen passen heel goed bij je in een bepaalde periode in je leven en andere blijven altijd plakken. De kunst is om een mooi netwerk om je heen te verzamelen, zowel privé als op het werk. Mensen die je ondersteunen in leuke, maar ook zwaardere tijden. Mensen die ervoor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat en met een lach weer thuis over de drempel stapt.

Als ik dan eens om me heen kijk naar een ondersteunend thuisfront, vrienden om mee te lachen en te huilen en heel leuke collega’s denk ik tevreden: Ik heb een mooi nest gebouwd!