BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1455
post-template-default,single,single-post,postid-1455,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

XXS onderweg: Een weekje in het leven van een pedagoog.

Naast mijn werk als pedagoog ben ik moeder van drie geweldige dochters, echtgenote van een leuke vent en eigenaar van een fijn huis met een hele beestenboel. Mensen vragen mij weleens: Wat doe jij voor werk? Als ik dan antwoord met: “Ik ben pedagoog bij XXS Kinderopvang” is de volgende vraag meestal: en wat houdt dat in, wat doe je dan de hele dag? Dat leek me wel een leuk onderwerp voor een blog, dus wil je weten wat ik de hele week doe….

Maandagochtend

Een nieuwe week begint. Vandaag rijd ik naar de Villa in Uden om achter de balie te werken. Een enthousiaste collega neemt voor de eerste keer naast mij plaats. Vandaag leer ik haar de ins en outs van Bitcare en hoe je hier voor de buitenschoolse opvang alle administratie uit kunt halen. Een van mijn taken als pedagoog is het in kaart brengen van ieders kwaliteiten. Iedereen is natuurlijk anders en waar de een heel duidelijk aangeeft wat zijn of haar ambities zijn, is de ander hier wat terughoudender in. Door gesprekken, observeren en zo nu en dan ook gewoon iets proberen hoop je iedereen in het team op de juiste plek te krijgen met de juiste taken. Ik geniet er dan ook enorm van als ik zie dat iemand een nieuwe uitdaging aangaat en hier ook nog talent voor blijkt te hebben!

Er komt ook een nieuwe stagiaire kennismaken. Een heel lieve meid die er naar uitkijkt om haar stage binnen XXS te komen doen. Na dit gesprek nog even de groepen op om te kijken hoe het met collega’s en de kinderen  gaat. We nemen eventuele bijzonderheden door en ik moet enorm lachen door leuke opmerkingen van de peuters.

Dinsdag

Een afwisselende dag met veel overleggen staat op het programma. Ik begin in Uden met een gesprek met de GGD inspecteur. Wanneer deze een inspectie heeft uitgevoerd worden deze altijd nabesproken voordat er een rapport wordt geschreven. Tijdens dit gesprek bekijken we onder andere ook de beleidsstukken, kindplanningen, personeelsroosters en relevante diploma’s. Daarnaast evalueren we wat er goed en minder goed ging tijdens de inspectie op de groepen. Dit zijn doorgaans erg prettige gesprekken, wat overigens niet wil zeggen dat we het altijd eens zijn met elkaar. De complimenten en verbeterpunten worden ook besproken met het team, zo werken we allemaal samen aan hetzelfde doel: Kwalitatieve opvang voor de kinderen.

 

Na dit gesprek gauw door naar Nijmegen waar een input- en brainstormsessie met samenwerkingsverband Stromenland gepland staat. Zij ondersteunen ons op locatie Cuijk wanneer er wat vragen zijn over welke basisschool het beste zou zijn voor een kind. Stromenland is bezig met een nieuw ondersteuningsplan voor de komende jaren en willen hierbij ook graag reacties van organisaties waarmee zij samenwerken.  Natuurlijk help ik hierbij graag!

 

Vervolgens weer terug naar Uden om wat vragen van medewerkers te beantwoorden en verslagen uit te werken. Als laatste staat er nog een gesprek met een ouder gepland. Binnen XXS willen wij dat ieder kind zich thuis voelt. Hierbij is het contact met ouders erg belangrijk, want wie kent het kind nu beter! Ook wanneer er wat hobbels in de weg zitten bij de ontwikkeling van een kind is het fijn om samen te overleggen hoe we ervoor zorgen dat een kind zich prettig voelt en daarbij de juiste hulp krijgt.

 

Woensdagochtend

Op naar Cuijk voor een LEA (lokaal educatieve agenda) overleg. Een overleg waarbij Sanna en ik om tafel zitten met verschillende organisaties, zoals bibliotheek, basisscholen, voortgezet onderwijs en stromenland. We maken hierbij plannen om de zorg voor kinderen te verbeteren, ouders beter te ondersteunen en samenwerkingen te versterken. Vervolgens worden deze plannen voorgesteld aan de gemeente. Een heel productief overleg waarbij iedereen dezelfde doelen voor ogen heeft en samenwerken heel goed verloopt.

 

Vervolgens door naar de Villa in Cuijk voor een overleg met het management team. Ongeveer één keer in de maand zitten we bij elkaar. Daarbij nemen we de afgelopen periode door en maken een plan van aanpak voor de komende periode. Inwerken nieuwe collega’s, evalueren beleid, samenwerkingen met scholen en verenigingen, ons eigen functioneren en dat van onze collega’s, alles komt aan bod.

 

Donderdagochtend

Ik start weer in Cuijk.  Er staat een overleg met een ouder gepland. Samen met een collega van de bso en een ouder bespreek ik hoe het met een kind gaat en we stemmen verder af wat de beste begeleiding is. Daarna maak ik een rondje over de groepen. Even kijken hoe het met iedereen (collega’s en kinderen) gaat, mensen met vragen verder helpen en uiteraard ook even tussen de kinderen zitten.

 

Daarna door naar Uden, waar ik een gesprek heb op een basisschool. Met verschillende basisscholen in Uden en Cuijk heb ik gesprekken om te kijken hoe de doorstroom van onze peuters naar de basisscholen verloopt.  Altijd fijn om even te horen hoe dit wordt ervaren door XXS en de betreffende basisschool en waar we de samenwerking nog kunnen verbeteren.

Vrijdag

Een heel andere dag vandaag. Daphne staat al vroeg bij mij thuis aan de deur, want samen gaan we op pad naar Utrecht! We laten ons een dagje onderdompelen in gastvrijheid. Het onderwerp van de inspiratiedag kinderopvang in “De Lik” in Utrecht.

We volgen lezingen, workshops en doen allerlei inspiratie op voor XXS. Met een goodiebag vol met inspiratie, ideeën en folders sluiten we deze dag moe, maar voldaan af.

 

 

 

En nu genieten van een hopelijk zonnig weekend!

 

(Waarin ik een kraamborrel organiseer, want hoewel wij van de pony’s, kippen en konijnen precies weten welk geslacht zij hebben,  bleek er toch een verrassing in het caviaverblijf te zijn. Hoera verrassing,  er  zijn 7 cavia’s geboren! De uitdrukking op het gezicht van de kinderen was onbetaalbaar, maar over 4 weken gaat er toch een kleine verhuizing plaatsvinden)