BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1693
post-template-default,single,single-post,postid-1693,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

Corona vervolg

We zijn alweer een paar weken verder. De eerste periode was het voor iedereen erg zoeken. Welke kinderen komen er wel of niet, wat kunnen we binnen de opvang doen om ons aan alle maatregelen te houden?  Maar ook hoe houden we contact met iedereen? Nieuwe vraagstukken en zorgen die niet alleen leven binnen XXS Kinderopvang, maar in de gehele maatschappij.

Inmiddels is “de 1,5 meter samenleving” een nieuw begrip  aan het worden. Het lijkt erop dat de meeste mensen wennen aan deze manier van leven. Hoe iedereen hier invulling aan geeft is wel overal anders. De een geniet van de rustige tijd en de extra tijd die iedereen samen heeft. De ander vindt het vreselijk om nergens naartoe te kunnen en continue alleen te zijn (of alleen met gezinsleden).

Mensen die veel behoefte hebben aan structuur zijn hun vaste dagindeling kwijt. Er zijn veel kinderen en volwassenen die hier behoorlijke last van hebben. Het ritme van naar school of werk gaan, even in een andere omgeving zijn, het ontmoeten van andere mensen. Allemaal dingen die nu weg zijn gevallen. Ouders met bedrijven of banen die nu ineens een onzekere financiële toekomst hebben. Dit kan zorgen voor frustraties, een onrustig gevoel of ronduit stress.

Anderen hebben hun hele huis opgeruimd, alle achterstallige klusjes gedaan en vinden het wel relaxed om in deze periode veel thuis te zijn. Waar de een strikt de richtlijnen op blijft volgen, verslapt de striktheid hiervan bij de ander. Even naar buiten, op bezoek bij iemand. Voor de een absoluut niet acceptabel, de ander ziet hier geen enkel probleem in.

Voor mij als pedagoog was deze periode ook een hele uitdaging. Hoe hou ik contact met alle pedagogisch medewerkers? Waar heeft iedereen behoefte aan? Hoe geef ik opnieuw vorm aan coaching, trainingen en begeleiden van kinderen? Zoals ieder andere ouder was het ook voor mij zoeken naar een nieuwe balans tussen thuis en werk.

Vraagstukken die flink wat denkwerk en overleg hebben gekost.

Inmiddels hebben we een manier gevonden om het allemaal vorm te geven. Via de mail, telefoon en online trainingen is er een goed contact met alle pedagogisch medewerkers. Met een gepaste 1,5 meter afstand, zoeken we elkaar waar mogelijk is op tijdens het werken op de groep. Ook het contact met ouders en kinderen is erg belangrijk. Deze weken bellen de mentoren al hun kinderen op om even te vragen hoe het gaat.

De gezinnen/kinderen waar ik als pedagoog vaker contact mee heb, bel ik ook persoonlijk even op. Samen met ouders en kinderen bespreken hoe het gaat, wat er eventueel nodig is en hoe we daar bij kunnen ondersteunen. Zo hopen we bij te kunnen dragen aan het verminderen van stress thuis en ervoor te zorgen dat iedereen hier zo goed mogelijk doorheen komt.

Ondertussen zijn er ook overal nieuwe en inventieve manieren gevonden om een positieve draai te geven aan deze periode. Binnen XXS Kinderopvang zijn er kaarten gestuurd naar de ouderen en dagen we elkaar (en de kinderen) uit met XXS Moves. Leuke initiatieven om contact met elkaar en onze omgeving te houden.

Ook  zijn we gestart met een vlog om ook de kinderen thuis mee te kunnen laten doen met onze activiteiten. Daarnaast is er ruimte gekomen om nieuwe dingen op te zetten. Het ontwikkelen van eigen trainingen is iets wat al een tijdje onderwerp van gesprek is en waar nu de tijd en ruimte voor is vrij gekomen. Iets wat ik erg leuk vind om mee aan de slag te gaan!

Al met al een hele vreemde periode voor iedereen en eentje die de geschiedenisboeken in zal gaan. Een periode met veel tegenstrijdigheden.

Persoonlijk verwacht ik dat het veel gevolgen zal hebben in de maatschappij en dat een aantal dingen ook na deze corona crisis voor altijd anders zal zijn.

Voor nu ben ik hoopvol dat binnen iedereen binnen XXS dit goed en in gezondheid zal doorstaan. Begrip voor elkaar, onderling goed communiceren en vooral klaarstaan voor elkaar.

#staysafe #blijfthuis