BLOXXS BOEKEN - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1874
post-template-default,single,single-post,postid-1874,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS BOEKEN

BLOXXS BOEKEN

Boeken

Wat hou ik er toch van: boeken!

Bij mij thuis ligt er in elke kamer wel een stapel boeken, kasten vol met prentenboeken, jeugdboeken, informatieve boeken en literatuur. Omringd door al het leesvoer hebben ook mijn kinderen zich ontpopt tot echte boekenwurmen en lezen op de gekste plekken.

Al van kleins af aan lagen er stoffen boekjes in de box. Voelen aan de stofjes, bladzijdes omslaan en even proeven. Als baby ging het vooral om het ontdekken met al je zintuigen. Als er dan ook nog een knispergeluid inzat vonden ze het helemaal geweldig. Toen ze iets groter werden genoot ik ervan om op de bank, met kinderen die tegen je aan kropen, samen boeken te lezen. Het prikkelt de fantasie van de kinderen, je kunt veel leren en herkennen van de personages in het boek en het is ook nog eens goed voor de woordenschat en taalontwikkeling.

Verhalen gewoon omdat ze leuk waren, maar ook verhalen die je bijbleven en tijdens het spelen werden nagespeeld. Boeken lezen zorgt voor een rustmoment op de dag en kan onderdeel zijn van het naar-bed-gaan ritueel.

Als pedagoog binnen XXS Kinderopvang kom ik regelmatig op de groepen. Nog steeds geniet ik er enorm van als je op de grond zit, een boek pakt en kinderen meteen bij je komen zitten. Nieuwsgierig naar het verhaal, de plaatjes, maar ook genieten van de persoonlijke aandacht. De open mondjes en verwondering zien bij de kinderen als ze voorgelezen worden. Wat zou er gebeuren?

Het ene kind blijft rustig luisteren naar een verhaal, de ander wil vooral de plaatjes zien. De een wil het liefste 100 keer hetzelfde verhaal horen, de ander haalt na twee bladzijdes weer een ander boek. Beide is natuurlijk prima. Samen kijken naar de prenten en praten over wat je ziet, samen lezen, bladzijdes omslaan. Plezier hebben in boeken is het belangrijkste, woorden geven aan wat je ziet door de plaatjes aan te wijzen of het verhaal te lezen.

Een boek kan iets leuks zijn voor tussendoor of als basis gebruikt worden voor een heel thema. Allerlei activiteiten kunnen rondom een boek worden gedaan zoals tekenen, het verhaal naspelen, liedjes, bouwen, enz.

Natuurlijk is lezen niet voor iedere ouder vanzelfsprekend en niet iedereen vind boeken leuk. Toch maakt het een belangrijk onderdeel uit van onze maatschappij. Het ervaren van leesplezier helpt enorm bij de schoolontwikkeling van kinderen. Ik wil iedereen mee geven dat het niet gaat om het voorlezen van een lang verhaal, maar om plezier in (en met) boeken

Bij XXS Kinderopvang vinden we het belangrijk dat alle kinderen in aanraking kunnen komen met boeken. Daarom hebben wij al een tijdje op onze dagopvanglocaties een kinderzwerfboekstation. Dit is een kast bij de ingang, vol met boeken die kinderen mee mogen nemen. Of je nu gebruik maakt van de opvang of niet, de boeken zijn voor iedereen beschikbaar. Wil je meer weten over deze zwerfboeken, neem dan ook eens een kijkje op http://kinderzwerfboek.nl/

Mocht je nog tips willen voor boeken of over voorlezen dan vraag het gerust. Ik hoop iedereen enthousiast te krijgen voor boeken!