BLOXXS BUITENSPELEN - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1800
post-template-default,single,single-post,postid-1800,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS BUITENSPELEN

BLOXXS BUITENSPELEN

Buitenspelen

De zomer is begonnen en we trekken met z’n allen naar buiten. Voor de een heerlijk, voor de ander is het veel te warm. Tijdens de warmste uren blijven we uiteraard binnen, maar bij XXS Kinderopvang hechten we veel waarde aan buitenspelen. Kinderen zijn van nature kleine ontdekkers en als er ergens veel te ontdekken valt dan is dit buiten.

Gras dat kietelt onder je voeten. Takken waar je mee kunt slepen en spelen. Steentjes worden ware schatten. Blaadjes om aan te voelen. Insecten zorgen voor verwondering. Ondertussen kun je klimmen, klauteren, fietsen, met een bal spelen en ga zo maar door.

Voor elke leeftijdsgroep hebben wij een eigen speelplein. De babygroepen hebben een rustige ruimte met veel plek om rustig rond te kruipen, voelen en spelen. De peuters hebben een ruimte waar ze kunnen klimmen, fietsen en ontdekken. Op de bso in Cuijk zijn veel sportvelden om actief bezig te zijn en ook in Uden is een uitdagende ruimte voor de bso.

Daarnaast nemen we de kinderen regelmatig mee op uitstap. Een eindje wandelen, naar de kinderboerderij of bossen. Als pedagoog (en moeder) vind ik het heerlijk om de verwondering bij de kinderen te zien. Samen met een kind door de natuur lopen op zijn/haar tempo. Het zorgt ervoor dat je oog krijgt voor je omgeving. Elk seizoen brengt zijn eigen natuurverschijnselen met zich mee. Het wakkert de nieuwsgierigheid aan van de kinderen.

In de zomer komen allerlei insecten voorbij. Vol verwondering kijken kinderen naar een mierennest. Kleine beestjes die druk in de weer zijn. Samen stil staan bij wat die beestjes doen, hoe ze eruit zien en waar ze zouden wonen. In de moestuin groeit van alles. Wat in de lente nog een klein zaadje was is nu uitgegroeid tot een plant, die je kunt eten! Ook spelen met water en zand zorgt voor geheel nieuwe ontdekkingen! Kinderen kunnen er uren zoet mee zijn.

In de herfst komen de spinnen tevoorschijn. Een web is een waar kunstwerk, zichtbaar in de ochtenddauw. De bladeren verkleuren en vallen van de boom. Kinderen rapen deze graag op, onder de indruk van de kleurenpracht. Alle bladeren op een hoop en daar in springen, rollen of bladeren over je hoofd gooien. De bladeren die kraken onder je voeten. Bij een wandeling in de herfst heb je eigenlijk altijd wel een tas nodig. De dennenappels, eikels en blaadjes zijn niet in twee handen te dragen. Het maken van een herfsttafel zorgt ervoor dat kinderen ook thuis nog kunnen bestuderen hoe alles eruit ziet, voelt en ruikt.

De winter zorgt ervoor dat de sloten bevriezen en sneeuw uit de lucht valt. Helaas komt het niet meer zo heel vaak voor dat we kunnen schaatsen of sneeuwpoppen kunnen maken. Toch is het regelmatig koud genoeg om je adem zichtbaar te maken. De verbaasde blikken en pret als kinderen dit zelf ook proberen blijven onbetaalbaar.

De lente brengt alles weer in bloei. Heel kleine knopjes aan de bomen waar grote bladeren uitkomen. Jonge dieren die worden geboren. Vogels die nestjes gaan bouwen. Een ideaal moment voor een bezoekje aan de kinderboerderij.

Je zult het misschien wel merken, maar ook persoonlijk word ik ook heel enthousiast van buiten zijn. In de natuur is zoveel te zien en te ontdekken. Het wakkert de nieuwsgierigheid van alle kleine wetenschappers aan. Op een hele plezierige, ongedwongen manier komen alle ontwikkelingsgebieden aan bod. Door alles te verwoorden leren kinderen enorm veel nieuwe woorden. Het klimmen, klauteren en rennen is ontzettend goed voor de grote motoriek. Door allerlei “uitdagingen” die je onderweg tegenkomt leren kinderen oplossingen te bedenken. Het verzamelen van schatten zoals stenen, takken en bladeren helpt kinderen om dingen te ordenen (beginnend rekenen).

Ga eens in het gras liggen

Kijk welke vormen je in de wolken ziet

 Voel eens aan de gevallen bladeren

Blaas de pluis van een paardenbloem

Kijk naar een lieveheersbeestje

Zoek een mooie steen

Luister naar het lied van een vogel

Ruik de frisheid na een regenbui

Geniet met al je zintuigen!

Kortom: Speel iedere dag buiten en verwonder je samen met de kinderen over de dingen die je ziet!