BLOXXS INCLUSIE - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1796
post-template-default,single,single-post,postid-1796,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS INCLUSIE

BLOXXS INCLUSIE

Inclusie

In de visie van XXS Kinderopvang staat beschreven dat alle kinderen welkom zijn. Inclusie betekent dat iedereen mee mag doen, ongeacht eventuele beperkingen. Uitgangspunt hierbij is dat alle kinderen gelijke kansen moeten krijgen. Ieder kind heeft recht op de beste mogelijkheden tot ontwikkeling, maar wat betekent dit nu in de praktijk…

Vooral dat er gekeken wordt naar mogelijkheden. Wat kan er allemaal wel, wat kunnen we ieder kind bieden binnen XXS? Ieder kind heeft zijn of haar eigen behoefte. Het is voor ons de kunst om te kijken wat deze is en hoe we hieraan kunnen voldoen. Bij het ene kind is dit heel snel en makkelijk in kaart te brengen. Bij het andere kind is hier iets meer moeite voor nodig.

Soms is bij de aanmelding al duidelijk dat een kind een hulpvraag heeft. Gedurende de rondleiding wordt dan ook tijd ingepland om de mogelijkheden te bespreken. Als pedagoog ga ik in gesprek met de ouders. Zij kennen hun kind het allerbeste en hebben vaak al veel meegemaakt. Samen kijken we waar een kind het beste bij geholpen is en hoe we hier binnen XXS aan tegemoet kunnen komen. Vervolgens wordt dit ook besproken met de pedagogisch professionals op de groep. Het kan namelijk wel zo zijn dat we als organisatie veel mogelijkheden zien, maar het is ook erg belangrijk dat degene die uiteindelijk dagelijks met de kinderen werken hier ook achter staan.

Soms wordt gedurende de opvang pas duidelijk dat de ontwikkeling niet helemaal verloopt zoals verwacht. Als pedagoog valt het mij op dat de pedagogisch professionals binnen XXS hier heel goed zicht op hebben. Zij hebben echt een heel goed beeld van de kinderen, hoe zij zich ontwikkelen en wat er eventueel nodig zou zijn. Er wordt dan gevraagd of ik mee wil kijken, met de vraag wat ze zouden kunnen doen om het kind verder te helpen. Dat kan het aanreiken van wat handvatten zijn. Ook kan het zijn dat bijvoorbeeld een logopedist of fysiotherapeut wordt gevraagd om mee te kijken.

Binnen XXS wordt er alles aan gedaan om ieder kind te helpen. Wat misschien nog wel het mooiste is: De trots op het gezicht van het kind als iets gelukt is, maar ook de trots die de pedagogisch professionals uitstralen. Mijn hart maakt een sprongetje als je een kind een stap in zijn ontwikkeling ziet zetten. Een grote glimlach is niet van mijn gezicht af te krijgen. Zeg nou zelf, hier doen we het toch voor!