BLOXXS THEMA'S - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1769
post-template-default,single,single-post,postid-1769,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS THEMA’S

BLOXXS THEMA’S

Werken met thema’s

Binnen XXS Kinderopvang wordt er gewerkt met thema’s. Op het kinderdagverblijf is er elke zes weken een nieuw thema. Natuurlijk hebben wij veel enthousiaste, creatieve en sportieve pedagogisch professionals in dienst. Toch hoeven zij niet alles helemaal zelf uit te vinden.

Binnen het kinderdagverblijf werken wij met het VVE programma Uk & Puk. VVE is de afkorting van voor- en vroegschoolse educatie. Het komt er op neer dat deze programma’s er voor zorgen dat kinderen op een speelse manier heel veel leren. Oorspronkelijk zijn ze ontworpen om taalachterstanden te voorkomen. Inmiddels zijn ze er op gericht de brede ontwikkeling van kinderen te stimuleren, zodat ieder kind de best mogelijke start op school krijgt.

Er zijn verschillende programma’s in de omloop en binnen XXS is gekozen voor Uk & Puk.Uk staat hierbij voor de kinderen en Puk is de handpop die bij het programma hoort. In dit programma zitten verschillende thema’s, zoals “Oef, wat warm”, “wat heb jij aan vandaag”, “Dit ben ik” enzovoorts. Ieder jaar wordt er een planning gemaakt met wanneer, welk thema wordt uitgevoerd. Elk thema bestaat uit twaalf activiteiten die gedurende zes weken worden aangeboden aan de kinderen. Deze activiteiten zijn echt gericht op spelend leren. Spel staat centraal voor alle leeftijden.

Zowel in Cuijk als in Uden hebben we te maken met nieuwe ruimtes door de verbouwing en verhuizing. Daarnaast komen de kinderen sinds lange tijd weer terug op de Villa. Hierop hebben we de VVE planning enigszins aangepast. Het thema “Welkom Puk” past hier namelijk uitstekend bij. De kinderen krijgen verschillende activiteiten aangeboden. Een activiteit van de peuters is bijvoorbeeld: “Volg de draad”. De pedagogisch professionals hebben een draad door de ruimte gespannen. De kinderen komen in de ruimte en… daar is ineens een geheimzinnig draadje.

Meteen is de nieuwsgierigheid van de kinderen geprikkeld en onder begeleiding van de pedagogisch professional gaan zij op onderzoek uit. De draad loopt OVER een stoel, ONDER de tafel, DOOR de kast. De kinderen volgen enthousiast de draad voorbij allerlei obstakels. Hierdoor leren zij de ruimte goed kennen, want ze komen voorbij alle speelhoeken zoals bouw- en huishoek. De taalontwikkeling wordt gestimuleerd door het gebruik van de voorzetsels. Daarnaast worden kinderen uitgedaagd om te klimmen en te kruipen, dus meteen een leuke activiteit voor de motorische ontwikkeling. Uiteindelijk komen zij uit bij het bedje van Puk, die nog heerlijk ligt te slapen. “Wakker worden Puk, we willen graag met je spelen”.

Ook de activiteit: “Puk moet plassen” is de afgelopen week uitgevoerd met de peuters. Puk moet naar de wc, maar hoe werkt dat nu precies? De kinderen kijken hoe Puk zijn broek losmaakt, leert op het potje te plassen en zijn handen wast. Dat is interessant! Ze helpen Puk graag en leren ondertussen de toiletruimte kennen. De zelfstandigheid van kinderen wordt bevorderd. Ze worden uitgedaagd zelf ook te proberen naar de wc te gaan en het belang van handen wassen komt nog eens extra aan bod.

Bij de babygroepen gaat het vooral om nieuwe dingen ervaren. Zij doen de activiteiten ook allemaal, maar dan in een verkorte vorm. Bij de activiteiten op de babygroep worden alle zintuigen gebruikt. Voelen, ruiken, horen, de kinderen worden uitgedaagd nieuwe ervaringen op te doen.

Als VVE-trainer (want tja, er hoort ook een intensieve training bij dit programma) geniet ik enorm van om de kinderen zo enthousiast te zien. Puk gaat mee in de kring, mag mee buiten spelen en is echt onderdeel van de groep geworden.

Kortom bij XXS Kinderopvang zorgen we voor een divers activiteitenprogramma. Afwisselend en leuk voor de kinderen en stiekem leren ze er ook nog heel veel van! Natuurlijk werken wij ook op de buitenschoolse opvang met een activiteitenprogramma, maar daarover later meer….