BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1752
post-template-default,single,single-post,postid-1752,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

Heropening

Joepie!! De vlaggen hangen uit, want de kinderopvang mag weer open.

Met het management werd vooraf al nagedacht over alle mogelijke scenario’s. Het bericht dat de kinderopvang weer zonder beperkingen open mocht kwam als een opluchting. Ondanks de 1,5 meter samenleving en looproutes, is het ontzettend fijn de kinderen weer te kunnen ontvangen.

Als pedagoog ben ik vooral bezig geweest met het vraagstuk: Hoe opnieuw te wennen, zowel op de babygroepen, peutergroepen als op de buitenschoolse opvang.

Baby’s proberen steeds meer van de wereld om zich heen te begrijpen. Een prachtige ontdekkingsreis die regelmatig voor een grote lach zorgt. Vertederd als een kind ontdekt dat hij iets kan vastpakken of zelf kan omrollen. Trots op de eerste wankelende stapjes. Deze ontdekkingsreis gaat echter ook met enkele uitdagingen gepaard. Wat als er ineens een onbekende voor je neus staat, en komen mensen die weggaan (zoals een ouder) wel weer terug? Deze fasen staan ook wel bekend als vreemdenangst en verlatingsangst. Voor kinderen die deze ontwikkelingsfase doormaken kan het behoorlijk pittig zijn om na 8 weken thuis weer naar de opvang te gaan.

Uiteraard is er altijd aandacht voor de kinderen, maar op de babygroepen zijn pedagogisch professionals in deze periode extra alert op het voorspelbaar en nabij zijn. Met zoveel mogelijk rust en aandacht afscheid kunnen nemen en daarna alle tijd voor de kinderen. De pedagogisch professionals zitten veel op de grond bij de kinderen en hebben extra oog voor signalen van stress bij kinderen.

Peuters willen zelf op ontdekking uit kunnen en sluiten soms al echte vriendschappen. Ze leren door te spelen en te experimenteren. Kinderen hebben elkaar gemist en genieten weer van het samenzijn. Op de peutergroepen is er dan ook veel aandacht voor de sociale ontwikkeling. Samen spelletjes doen, in de kring aandacht voor elkaars namen en vooral veel ruimte voor spel. De peuters krijgen de ruimte om op ontdekking te gaan in de groep en samen te spelen.

Op de bso komen kinderen na een halve of hele dag school. Een dag met twee keer nieuwe indrukken en belevingen. Op school met een halve klas en dan naar de opvang waar je al een tijd niet bent geweest. De kinderen willen hun verhaal kwijt, gezien worden en daarna met vrienden/vriendinnen spelen die ze al een tijd niet hebben gezien.

Opvallend is dat de meeste kinderen op alle locaties vooral weer heel erg blij zijn om te komen spelen. Veel lachende gezichten. Natuurlijk zijn er ook kinderen die wel moeite hebben met het afscheid nemen van ouders, maar ook die lijken toch al snel daarna hun plekje in de groep weer te vinden.

Het nieuwe thema op het kinderdagverblijf is: “Welkom Puk”. Een thema met veel aandacht voor elkaar, de groepsruimte en de afspraken die er zijn. Het thema sluit dan ook goed aan bij deze periode. Allemaal weer terug en samen met Puk wennen aan alle nieuwe ruimtes. Prachtig om te zien hoe snel het dan toch weer “normaal” is. Geen zorgen, maar vooral plezier. De kinderen laten een mooi staaltje onbevangenheid en veerkracht zien.

Via onderstaande link is ook de vloxxs over deze week te zien:

https://youtu.be/UhHzFmrCHqU