15 mrt BLOXXS
Corona
Het houdt heel de wereld in zijn greep. Het corona virus. Ieder land gaat hier anders mee om. Volledig afgesloten van de buitenwereld of zoveel mogelijk het normale leven proberen aan te houden. Ook ieder mens gaat er anders mee om. Waar de een in paniek desinfectie en wc- rollen aan het inslaan is, maakt de ander er een grapje over. Al die verschillende mensen komen ook in de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers, ouders, opa’s en oma’s en kinderen. Een pittige periode voor iedereen, zo ook voor het managementteam (MT) van XXS.
Het levert hele nieuwe vraagstukken op.
Op 28 februari werd de eerste besmetting in Nederland geconstateerd. Als MT schakelden we meteen. Wat gaat dit voor gevolgen hebben? De telefoon heeft in dat weekend over en weer roodgloeiend gestaan. Korte lijnen onderling, hoe gaan we hier op anticiperen? Hoe gaan we opvoeders en pedagogisch medewerkers informeren? Daarbij proberen we te voorkomen dat er onnodige onrust ontstaat, maar wel duidelijk te communiceren wat de richtlijnen zijn. Uiteraard levert dit alsnog wat zorgen en vragen op, die we zo snel mogelijk en zo duidelijk mogelijk proberen te beantwoorden.
Met name de planning is een hele uitdaging. Welke kinderen mogen er wel/niet komen? Verkouden, valt daar ook een snotneus onder? Veel kinderen hebben structureel een loopneus. Waar ligt de grens, in het begin was dit nog vrij onduidelijk. Veel overleg onderling, maar ook met RIVM en GGD om alles helder te krijgen. Welke pedagogisch medewerkers mogen er wel/niet komen? Waar we normaal gesproken vier weken vooruit plannen, is het nu dagelijks een hele puzzel. Elke nieuwe richtlijn wordt doorgevoerd en heeft consequenties voor de opvang en planning.
De prioriteit ligt bij veiligheid, maar daar hoort ook bij dat we onrust zoveel mogelijk willen voorkomen. Een goede informatiestroom is hierbij van groot belang. Het was fijn om te merken dat de opvoeders binnen XXS meedenken en zich goed houden aan de richtlijnen. Kinderen die verkouden zijn, hoesten en/of koorts hebben worden thuis gehouden. Ouders die twijfelen nemen contact op en in goed overleg worden besluiten genomen.
Als MT proberen we zo snel mogelijk te schakelen, zodat ook de pedagogisch medewerkers duidelijkheid hebben.
Het blijft iedere dag opnieuw de planning bekijken. Wat als er meer kinderen komen dan dat er pedagogisch medewerkers beschikbaar zijn? Inmiddels heeft de overheid gelukkig laten weten iets soepeler om te gaan met de strenge regelgeving tijdens deze epidemie. Uiteraard staat het belang van de kinderen altijd voorop en kunnen we ons gewoon aan alle wet- en regelgeving houden.
En andersom: Wat als er juist minder kinderen komen dan dat er pedagogisch medewerkers zijn. In deze periode is het niet gegarandeerd dat er voor iedereen voldoende werk is op de groepen. Hoe gaan we dat opvangen? Met de verbouwing in Cuijk die is afgerond en de verhuizing in Uden die voor de deur staat zijn er gelukkig nog genoeg werkzaamheden te doen. Iedereen denkt dan ook mee bij de invulling van deze periode.
Sanna verwoorde het in een mooi compliment naar het team over de manier waarop zij afgelopen week op de werkvloer stonden: “In alle rust, met een enorm verantwoordelijkheidsgevoel, goed overleg en een luisterend oor voor de ouders hebben alle kinderen en ouders de afgelopen week als professioneel en prettig ervaren”
Behalve aan onze eigen organisatie denken we ook breder. Bijvoorbeeld aan onze collega’s in het onderwijs. Zijn daar nog voldoende leerkrachten beschikbaar of kunnen we daarin iets betekenen? Wat als de scholen moeten sluiten, kunnen wij dan de opvang verzorgen (met huiswerkbegeleiding)?
Want ook in deze, voor iedereen nieuwe, situatie blijven we als organisatie wel dezelfde. We denken graag in oplossingen. De beste ontwikkeling voor ieder kind voor ogen en inventief omgaan met nieuwe uitdagingen, dat is XXS.