BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1554
post-template-default,single,single-post,postid-1554,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

Verschillende mensen

Deze week had ik een leuk gesprek. Het ging over mensen en hoe verschillend iedereen is. Er zijn zoveel mensen op de wereld en iedereen is anders. Verschillende culturen, normen, ideeën en interesses. Ieder mens wordt geboren met een uniek genenpakket, opgevoed door unieke mensen in een unieke omgeving. Gedurende het leven ontwikkel je je als persoon en doe je verschillende ervaringen op. Dat alles maakt je tot wie je bent.

Je komt in je leven dan ook veel verschillende mensen tegen. Met de ene persoon heb je meteen een klik en bij de andere blijf je liever ver uit de buurt. Al bij de eerste kennismaking bepalen we onbewust snel wat voor iemand er voor onze neus staat. Daarna kan dit beeld nog wel veranderen, maar dat kost wel tijd. Een mening is snel gevormd, bijstellen duurt langer.

Voorheen vormden we alleen een mening over mensen die we persoonlijk hadden ontmoet. Tegenwoordig kun je door  alle media, vanaf een veilige afstand, een inkijkje krijgen in het leven van andere mensen. Mensen met bijzondere hobby’s, levensstijlen of heftige verhalen. Vol verbazing en verwondering voor de buis en daarna ontploffen social media met duidelijke meningen over alles en iedereen.

Ook in de kinderopvang kom je veel mensen tegen. Pedagogisch medewerkers met allemaal een eigen achtergrond en verhaal. Ouders met verschillende opvoedingsstijlen en kinderen met allemaal een eigen karakter.

Als pedagoog geniet ik van al deze verschillen. Iedere pedagogisch medewerker neemt andere ideeën mee en dat vind ik enorm waardevol voor de kinderen. Er is binnen XXS een duidelijke visie waarmee gewerkt wordt. Toch kan iedereen hier een persoonlijke draai aan geven.

Zoveel verschillende pedagogisch medewerkers voor zoveel verschillende kinderen. Kinderen die rustig aan de kant staan te kijken wat er gebeurt. Kinderen die volop in het spel duiken. Kinderen die creatieve ideeën hebben. Kinderen die de mooiste verhalen vertellen. Kinderen die in de kleinste hoeken kruipen. Kinderen die het liefste dicht tegen je aan kruipen. Iedereen mag er zijn en er wordt geprobeerd om vanuit een duidelijke visie aan alle behoeften te voldoen.

Natuurlijk nemen al deze kinderen ook hun (groot)ouders mee. De ene ouder vind het belangrijk dat een kind ruimte krijgt om op ontdekking uit te gaan. De ander houdt van duidelijke grenzen en structuur. Weer een ander hecht veel waarde aan groepsgevoel en samen dingen ondernemen. De ene ouder staat lachend te kijken als een kind in een regenplas springt. De ander is bezorgd dat het kind het koud krijgt. Weer een ander raakt geïrriteerd omdat het kind mooie kleding aanheeft.

Zoveel verschillende ideeën en stijlen in opvoeding.

Het is heel makkelijk om vooroordelen te hebben over een opvoedingsstijl die niet bij de jouwe past.  Daarom is het heel belangrijk om vooral het gesprek aan te gaan met de ander. Waarom vindt iemand bepaalde dingen belangrijk en welke ideeën, waarden en normen liggen daarachter.

Als pedagoog probeer ik altijd het gesprek aan te gaan. Zowel met pedagogisch medewerkers, ouders als met kinderen. Met iedereen op een ander niveau. Wat vindt iemand belangrijk en wat juist niet. Wat vindt iemand echt leuk om te doen en wanneer heeft iemand een goede dag gehad.

Als je geïnteresseerd bent in mensen en het gesprek aangaat kun je echt verrast worden.

Daarom is het belangrijk dat pedagogisch medewerkers en ouders altijd het gesprek met elkaar aangaan. Luister naar elkaar zonder vooroordelen. Ontdek waar de overeenkomsten en verschillen zitten en kijk naar wat het beste is voor het kind. Het uitgangspunt is altijd het kind. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat een kind zich prettig voelt en zich kan ontwikkelen binnen onze opvang.

Voor mij als pedagoog een mooie taak om dit gesprek waar nodig te ondersteunen. Zien dat mensen vanuit verschillende ideeën starten en elkaar vinden wanneer ze met elkaar in gesprek gaan, dan heb ik een goede dag gehad!