05 Jan BLOXXS
Goede voornemens
Een nieuw jaar is begonnen. Een nieuw decennium zelfs. De jaren twintig zijn weer terug. Twintig twintig klinkt ook wel leuk. Het afsluiten van het ene jaar en begin van het andere jaar. Een mooi moment om stil te staan bij de “goede voornemens”. De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld. Wel goede voornemens maken of niet en wat is hier nou eigenlijk het nut hiervan.
De meeste goede voornemens worden in de eerste week al overboord gegooid of verbroken. Het standaard lijstje met goede voornemens, wie kent ze niet? Vanaf 1 januari ga ik……(gezonder eten, meer sporten, stoppen met…enz.). Vaak zijn dit dingen die we minder leuk of goed vinden aan onszelf en die we willen veranderen.
Maar wil je dit dan wel echt zelf of zijn het dingen die de maatschappij van je verwacht?
Het moge duidelijk zijn, de standaard goede voornemens zijn niet zo aan mij besteed. Het omgooien van je hele manier van leven, terwijl dat zo slecht nog niet is. Niemand is perfect, maar de meesten zijn wel goed genoeg!
Wel ben ik helemaal voor het idee erachter. Stilstaan bij het moment en denken over hoe je verder wil. Een moment van reflectie. Waar heb ik afgelopen jaar van genoten, waarvan werd ik enthousiast, ontroerd, blij, gelukkig of trots? Wat zou ik meer of juist minder willen doen en hoe ga ik dat aanpakken?
Voor mij persoonlijk gaat dat over ontwikkeling. Grote of kleine dingen en de doelen die je daarbij stelt. Wanneer je een doel stelt heb je namelijk ook een plan van aanpak nodig. Dat helpt je om je doel te behalen. Dit zodat het niet blijft bij een goed voornemen, maar een haalbaar plan wordt.
Binnen organisaties maken ze vaak een vijfjarenplan met tussentijdse doelen. Dit zodat iedereen dezelfde richting op gaat. Het draagt bij aan een gezonde onderneming.
Waarom zou je dit jezelf ook niet gunnen? Doelen stellen kun je op alle gebieden doen. Doelen voor je werk, sociale activiteiten, gezin, persoonlijke ontwikkeling. Geen grootste voornemens, maar kleine stappen op weg naar je doel.
We hebben talent voor moeilijk denken, terwijl hele kleine stappen soms al genoeg zijn. Het is een kunst om niet te blijven denken in “ja, maar”. Een bekende gedachte is: “wat als het mislukt”, maar wat nou als het lukt! Wat heb je daarvoor nodig?
Hierin is echt een voorbeeld te nemen aan kinderen. Zij doorzien dingen vaak snel en denken lekker simpel. Mijn kinderen zijn dan ook een groot voorbeeld voor mij!
Ze barsten vaak van de ideeën. Er is alleen niet altijd tijd (of laten we eerlijk zijn: zin) om deze uit te voeren. Hun doel: Meer creatieve plannen uitvoeren. Het plan: Een blik neerzetten waarin alle ideeën gestopt kunnen worden. Als er dan een moment van verveling is kunnen ze daarin grabbelen. Zelfs in de eerste week van het nieuwe jaar blijkt dit al te werken. Zo simpel en klein, maar effectief.
Om niks te vergeten hebben ze daarnaast een mooie momenten pot neergezet. Om alle uitgevoerde creatieve plannen (en andere momenten) in te stoppen. De leukste foto’s, briefjes en spulletjes gaan hierin. Zo kunnen ze aan het einde van het jaar terugkijken en gaan er geen herinneringen verloren! Samen kunnen we dan genieten van de doelen die we hebben behaald.
Het inspireert tot het denken in simpele oplossingen en het nemen van kleine stappen.
Het maakt me ook nieuwsgierig: Welke doelen heb jij voor komend jaar en wat is jouw inspiratie?