BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1541
post-template-default,single,single-post,postid-1541,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

Kinderparticipatie

Binnen XXS vinden we het erg belangrijk dat een kind mee mag denken over alles wat de kinderen aangaat. Kinderparticipatie en talentontwikkeling zijn belangrijke pijlers in onze visie.

Talentontwikkeling kan in de kleinste vorm ontstaan. Iets wat je leuk vind om te doen en waarbij je letterlijk en figuurlijk de ruimte krijgt om hier mee bezig te zijn. Beweging, creativiteit, taal, techniek, kinderen hebben zoveel verschillende manieren om zich uit te drukken. Als er de plek en de materialen voor zijn kunnen de mooiste dingen ontstaan.

Daarom is het van belang dat er in de kinderopvang een breed activiteitenaanbod is. Zo krijgen alle kinderen de kans in contact te komen met datgene wat ze aanspreekt. De pedagogisch medewerkers hebben de belangrijke taak om kinderen hierin te begeleiden. Wanneer kinderen succes ervaringen opdoen groeit het zelfvertrouwen. Iedereen is wel ergens goed in. Kinderen ontdekken dit soms met kleine en soms met grote stappen.

Een grote stap was de Kerst Revue. Een grootste show met allerlei artiesten uit het land van Cuijk. Natuurlijk konden daar ook onze eigen artiesten niet ontbreken. Maanden hebben de kinderen meegedacht en geoefend. Het resultaat: Twee dagen in een bijna uitverkochte schouwburg op het podium staan. Maar liefst in vier acts hebben de kinderen opgetreden. Zang, dans, circus en de grote finale.

Wat een ervaring voor de kinderen! Ze hebben dan ook echt genoten. Prachtig om te zien dat enkele van de kinderen echt hun talent aan het ontdekken waren. Vooraf gezonde zenuwen en achteraf een groots applaus van een enthousiast publiek. Een stukje verlegenheid overwinnen. Je zag het zelfvertrouwen van de kinderen groeien. Het grote podium had aantrekkingskracht en een van onze jonge talenten wil zich hier zelfs verder in gaan ontwikkelen.

Een mooi voorbeeld van talentontwikkeling waar we allemaal van hebben genoten!

Naast deze podiumtalenten zijn er ook veel kinderen die talent hebben in meedenken en mee praten. Deze kinderen hebben zich op de bso kunnen aanmelden voor de kinderraad. Dit hebben zij gedaan door het schrijven van een brief waarin ze vertelden wie ze zijn en wat ze bij willen dragen aan de bso.  Ze hebben nagedacht over wat ze willen betekenen voor de bso en ze hoe ze ervoor zorgen dat ze voor alle kinderen bereikbaar zijn.

Kinderen van diverse leeftijden die samen de spreekbuis voor alle kinderen vormen. Iedereen heeft zijn eigen rol, van voorzitter tot notulist.

Wat is het toch genieten als kinderen dit zelf bedenken.

De mooiste ideeën komen hieruit voort. Ze hebben flinke plannen gemaakt: Een logo ontwerpen, ideeënbus maken, een poster voor de zichtbaarheid ontwerpen, iedere maand vergaderen enz.

Ook voor de pedagogisch medewerkers is het leuk om dit vorm te geven. Ze komen beter te weten welke onderwerpen leven bij de kinderen. Soms zijn dit dingen die ze zelf ook aan willen pakken en soms komen er ideeën uit een onverwachte hoek. Trotse kinderen met leuke, goede en onverwachte ideeën die zich gehoord voelen, kinderparticipatie ten top!