BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1536
post-template-default,single,single-post,postid-1536,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

De fantasie van een peuter

Als pedagoog kom ik op alle locaties van XXS. Hoewel het team en de groepen op elke locatie net wat anders zijn, blijven mijn rituelen hetzelfde. Als ik binnenkom loop ik eerst een “goedemorgen” rondje langs alle groepen.

Hierbij loop ik even binnen op iedere groep, zeg goedemorgen tegen de pedagogische medewerkers en de kinderen en vraag hoe het met iedereen gaat. Bij voorkeur terwijl ik even bij de kinderen zit. Hoe je je voelt als je in de ochtend binnenkomt heeft een grote invloed op de onderlinge sfeer en dus ook op de kinderen. Dat maakt het prettig om even te horen en te zien of iedereen lekker in zijn vel zit. Daarnaast ook gewoon een fijn moment voor de persoonlijke binding met het team.

Tijdens dit moment is er altijd ruimte om belangrijke dingen aan te kaarten. Indien mogelijk help ik graag meteen door het geven van een antwoord of het plannen van een gesprek, observatie of andere actie. Mocht er een helpende hand nodig zijn, spring ik ook graag even bij. Zo hoop ik bij te dragen aan een rustige start van de dag en het is voor mij als pedagogisch coach een mooi observatiemoment.

De rust op de babygroep en de gezellige praatjes van de peuters zorgen er ook voor dat mijn dag eigenlijk altijd heerlijk begint.

Afgelopen week liep ik binnen op de peutergroep op locatie Uden. Een groepje peuterjongens is bezig met een druk spel. Ze komen meteen op mij af lopen “goedemorgen Rian, wij zijn piraten”. In mijn hoofd moet ik al lachen. Mijn goedemorgen ritueel is ook hun al welbekend en ze maken mij meteen deelgenoot van hun spel.

Ik vraag even verder: “Zijn jullie piraten….en wat zijn jullie piraten aan het doen?” Binnen de kortste keren  zit ik midden in een zoektocht naar een grote schat. Met onze handen als verrekijkers speuren we de ruimte af. “Ja!” ik wijs naar een willekeurige plek en zeg: “Ik zie daar een grote schatkist staan, zie jullie die ook”. Links en rechts komen er wat andere kinderen kijken. Vol in hun fantasiespel halen twee jongens “de kist”.

Voorzichtig maken we hem open. Heel voorzichtig, want je weet nooit wat je vindt. Ademloos kijkt een handvol kinderen naar een lege plek in de ruimte. Vol spanning wat er in die schatkist zit. Ik maak hem “open” en zeg: “Wow, wat zit hier nou allemaal in”. Je raadt nooit, wat we hadden gevonden: “Paw Patrol kerstballen en een heleboel chocolade”!

De kerstballen hangen we in de kerstboom op de groep en van een afstandje bewonderen we het resultaat. Gezien het fantasiespel is er feitelijk niks veranderd, maar we zijn het unaniem eens: De boom is nog nooit zo mooi geweest! Geluk als we hadden was er ook nog genoeg chocolade voor iedereen.

Zo’n mooie schat willen we nog wel vaker vinden. Als piraten hebben we hier echter wel een boot voor nodig. Gelukkig weten onze kleine zeevaarders nog wel een aantal kleden te vinden. De bank samen met een tafeltje en wat stoelen dienen als basis voor onze stoere boot. Met lappen maken we een stuurhut. Wie had gedacht dat je in een boot gemaakt van zo’n klein tafeltje, zoveel piraten kwijt kunt.

Hoge betrokkenheid, samenspel en een geweldige fantasie! Door de ideeën van de kinderen te volgen is er een prachtig spel ontstaan.

Ik vertel de kinderen dat ik helaas niet mee kan varen, maar aan land moet blijven en op de uitkijk ga zitten bij de balie. Daardoor is het logisch dat ik weer uit het spel stap en kunnen de kinderen verder spelen.

Met een lach op mijn gezicht ga ik in de keuken een kopje thee halen. Vanuit de keuken heb je door alle ramen een open zicht op alle groepen. De baby’s en dreumesen spelen met de pedagogisch medewerkers op de grond. De peuters gaan net in de kring en pakken allemaal een stoeltje.

Met een tevreden gevoel en een kopje thee klap ik mijn laptop open. Wederom een heerlijk begin van de dag. Blij om omringd te zijn met zoveel unieke kinderen en betrokken pedagogisch medewerkers. Wat een geweldige baan heb ik toch!