BLOXXS - Kleinschalige kinderopvang XXS in Cuijk en Uden
1529
post-template-default,single,single-post,postid-1529,single-format-standard,theme-bridge,qode-quick-links-1.0,woocommerce-no-js,translatepress-nl_NL_formal,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

BLOXXS

BLOXXS

Complimenten:

Mijn oudste dochter is bijna jarig, het was dus weer tijd om samen een nachtje weg te gaan. Enorm genieten van deze traditie! Ieder kind maakt andere keuzes waar ze graag heen willen of wat ze willen gaan doen.

Aangezien de oudste nogal een klimgeit is kon een klimpartij niet ontbreken dit weekend. Samen vastgekoppeld en de bomen in, avonturen beleven. Waar dochterlief zonder angst of beven allerlei hindernissen trotseert, moest ik soms wel even slikken. Een trots snoetje keek achterom of ik wel bij kon blijven. Toch lief dat ze dat in de gaten houdt.

Na buiten geklommen te hebben was haar klimdrang nog niet voorbij. Binnen waren er ook klimwanden en ook daar ging ze vol overgave op. Als moeder ben je natuurlijk trots op alles wat je kind doet, maar ook de instructeur leek onder de indruk van de snelheid waarmee ze naar boven klom. Hij gaf een extra uitdaging: Klimmen met een blinddoek op.

Als ouder prachtig om te zien dat je kind zo’n plezier heeft. Ze kwam zelfs uit haar verlegen houding en daagde de instructeur uit voor een wedstrijdje. Van een afstandje zat ik dit af te kijken. Na het klimmen kwam ze glunderend naar me toe gelopen: “Mama, hij vond me echt goed”. Ik zei tegen haar: “Super leuk! Je kunt ook echt goed klimmen” en toen zei ze iets wat we echt raakte: “Ja maar als jij het zegt is het toch anders, ik krijg eigenlijk nooit een complimentje van iemand anders”.

Ik zag wat dit deed met haar. Een glimlach van oor tot oor.

Ook als volwassene maak je verschil tussen complimenten die je krijgt. Een compliment van je partner of goede vriend voelt anders dan een compliment van een collega, leidinggevende of zelfs vreemde. Daarbij maakt het ook nog verschil of  het compliment oprecht is of niet, want geloof me: het verschil merk je echt!

De trots van mijn dochter deed mij wederom beseffen hoe belangrijk het is dat complimenten op de juiste manier worden gegeven. Kinderen voelen heel goed aan wanneer je iets wel of niet meent. Wanneer kinderen bezig zijn kun je altijd wel een bijzonder moment ontdekken. Een kleine ontwikkeling of een mooi moment vol concentratie. Probeer juist die momenten te benoemen en niet alleen het resultaat wat het oplevert.

Er is een bekende uitspraak: Alles wat aandacht krijgt, groeit. Misschien een cliché, maar wel echt waar. Niet alleen bij kinderen, maar ook volwassenen. Dus kijk eens om je heen, zie wat voor mooie dingen mensen doen en laat ze dit weten!

 

 

Herkenbaar…..?