01 dec BLOXXS
Sinterklaasstress
Sinterklaas en piet zijn weer in het land. Bijna alle peuters en kleuters volgen vol spanning het sinterklaasjournaal. Natuurlijk hoort er ook bij dat de schoen gezet mag worden.
Op de groepen staan passende themahoeken. Een grote kartonnen sinterklaasboot, het sinterklaaskasteel of een knus plekje bij de “open haard”. De kinderen zingen liedjes, spelen piet, brengen kadootjes en gaan helemaal op in hun spel. Een thema dat naadloos aansluit bij de belevingswereld van de kinderen.
De pedagogisch medewerkers doen enthousiast mee, ze lezen voor en zorgen voor voldoende spelmateriaal. Ook zij genieten volop van dit thema. Zelfs zo erg dat ik deze week op de vlucht sloeg voor een losgeslagen schminkspons. Verstoppen achter de balie of op kantoor was zinloos. Er werd veel lol gemaakt en ik ging dus met roetvegen op mijn wangen naar huis. Heerlijk dat ik werk op een plek waar dit kan en waar er onderling zoveel pret wordt gemaakt.
Deze periode brengt echter ook veel drukte met zich mee. Dit is ook te merken aan de kinderen.
Ze slapen wat slechter, want als je een schoen hebt gezet wil je het liefst midden in de nacht weten wat erin zit. Een teveel aan pepernoten slaat op het darmstelsel, dus veel vieze luiers en toiletbezoeken. Daarnaast is er ook spanning en onvoorspelbaarheid. Het sinterklaasjournaal laat altijd een probleem zien, dus komt het wel goed met pakjesavond? Wanneer komen de pieten en sinterklaas dan?
Er zijn kinderen die er helemaal geen last van hebben, maar er zijn ook kinderen die dit heel lastig vinden. Ze laten meer druk gedrag zien, zijn moe en/of angstig.
Het helpt dan om voorspelbaar te zijn. Binnen XXS werken we aan een goede balans tussen feestvreugde en voorspelbaarheid. Dit doen we onder andere door wordt te werken met dagritmekaarten. In de ochtend wordt besproken wat er die dag te gebeuren staat. Zo weten de kinderen waar ze aan toe zijn. Ook het ophangen van een afstreepkalender kan de voorspelbaarheid ten goede komen.
Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan het dagritme. Momenten van druk spel worden afgewisseld met rustmomenten. Sinterklaas en de pieten zijn aanwezig en er is ruimte voor themaspel, maar er zijn ook voldoende “neutrale” momenten.
Rust, structuur en gezonde voeding staan altijd centraal in onze opvang. Deze periode helpt het de kinderen nog wat extra. Zo kan iedereen van de feestdagen genieten zonder dat het teveel stress oplevert.