27 okt BLOXXS
Dagen vol verveling of dagen vol plezier?
De dagen worden weer korter. De wind loeit en de regendruppels tikken tegen het raam. Typisch dagen waarop je liever niet naar buiten gaat. Liever zit je binnen, verwarming aan en met een kop thee in je hand heerlijk op de bank. Maar wat dan…? De kinderen hebben al het speelgoed op z’n kop gezet en de rust is ver te zoeken. Uit verveling vliegen ze elkaar in de haren en met een diepe zucht denk je ‘daar gaan we weer…”.
Hoe kun je er nu toch voor zorgen dat het wel een fijne dag wordt?
Een paar tips en trucs voor een regenachtige dag:
Voorlezen:
Pak een boekje, kruip samen met je kind op de bank en geniet samen van een verhaal.
Voelen, kijken en door een boek bladeren kan al voldoende zijn. Het verhaal zelf is hierbij van minder belang. Het gaat er vooral om dat kinderen boeken gaan zien als iets leuks. Kinderen die van jongs af aan in aanraking komen met boeken ontwikkelen leesplezier. Ze komen al in aanraking met letters, ontwikkelen fantasie en een grotere kennis van de wereld om hen heen.
Baby’s
Baby’s zien in het begin vooral zwart/wit en geometrische vormen. Het beste kun je dus kiezen voor een boekje met afbeeldingen in zwart/wit. Samen kijken naar de plaatjes is heel gezellig.
Als baby’s iets groter worden gaan zij ontdekken door te voelen en te proeven. Een knisper en voelboekje sluit hier heel goed op aan. Laat een kind het boekje zelf vasthouden, zodat het de mogelijkheid heeft om te ontdekken. Je kunt woorden benoemen en/of geluiden maken (bijvoorbeeld bij de dieren die in het boek staan).
Bij baby’s die al dingen aan kunnen wijzen is het leuk om dit ook in het boek te doen. Benoem wat je kind aanwijst en stel simpele vragen, bijvoorbeeld: waar is de bal?
Dreumesen
Kinderen kennen steeds meer woorden, ook al zeggen zij deze nog niet altijd. Je kunt benoemen wat je ziet in het boek en hier samen over praten. Het gaat hierbij om herkenning voor de kinderen. Het verhaal is een leidraad, maar het gaat vooral om het samen praten. Kinderen van deze leeftijd lezen het liefst honderd keer hetzelfde verhaal en herhalen is goed voor de ontwikkeling
Peuters
In de peuterleeftijd wordt de nieuwsgierigheid van kinderen groter. Ze vinden het leuk als er een “probleem” in het verhaal zit. Prikkel de kinderen om na te denken over een oplossing door vragen als: “wat denk jij dat er moet gebeuren?”. Het is niet erg als er wat moeilijkere woorden inzitten. Door de woorden uit te leggen krijgen kinderen een grotere woordenschat.
Basisschoolleeftijd
Het verhaal in het boek wordt steeds belangrijker. De tekst mag langer zijn en leuk zijn boeken met humor. Langzaamaan leren kinderen zelf lezen, maar samen lezen blijft belangrijk en leuk!
Loop ook eens binnen bij de bibliotheek. Zij hebben een ruim aanbod aan kinderboeken en staan altijd klaar voor advies. Verder kun je ook eens een kijkje nemen op de website https://www.kinderboeken.nl/. Hierop staat allerlei informatie en boekentips. Natuurlijk kun je ook bij een van onze locaties langskomen en een boekje uitkiezen uit het kinderzwerfboekstation. Hierin staan boeken voor verschillende leeftijden en deze mag je vrijblijvend meenemen. Heb je het boek uit? Maak er dan een ander kind blij mee of lever het in bij een ander kinderzwefboekstation (https://www.kinderzwerfboek.nl/)
Spelletjes
Behalve voorlezen is spelletjes doen ook altijd een groot succes. Dat begint al met de “kiekeboe” spelletjes op jonge leeftijd. Baby’s hebben de grootste lol en leren hierbij dat iemand die weg is ook weer terugkomt. Dreumesen hebben heel veel plezier in bijvoorbeeld het slaan tegen een ballon.
Als kinderen iets ouder zijn, worden ook bordspellen steeds leuker. Het spel “eerste boomgaard” van HABA was bij mij thuis favoriet. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende spellen. Misschien dat een vriend/familielid of buurvrouw nog iets leuks in de kast heeft staan of loop eens binnen bij de speelgoedwinkel. Met spelletjes doen is een middag zo gevuld.
Hutten bouwen
Zin in iets meer fysieke activiteit?
Hutten bouwen is met jong en oud leuk om te doen. Een oud laken of grote handdoeken over een tafeltje kan al genoeg zijn. Een hut kan vervolgens alles zijn: een boot, kasteel of auto. Leuk om te bouwen en vervolgens in te verstoppen en te spelen. Kinderen genieten ervan als ze hun eigen veilige plek hebben waar ze zich in kunnen terugtrekken
Grotere kinderen slepen het liefste alles in huis mee in de hut en laten hun fantasie de vrije loop. Het is achteraf iets meer opruimen, maar ook dat kun je samen met je kind doen.
Nog meer inspiratie nodig: Denk ook eens aan samen koken/bakken, knutselen met allerlei materialen, samen puzzelen of dansen.
Een regenachtige dag: Een dag vol plezier in huis!